Frågor och svar

Hur mycket kostar det att anlita en flyttfirma?
Det varierar väldigt mycket. Priset som en flyttfirma tar beror på en mängd olika faktorer, och förutom de två uppenbara som vi redan har tagit upp (vilken mängd och hur lång distans) så spelar det också roll inom vilken stad flyttfirman verkar. Som vi redan noterat så kan priset totalt landa någonstans mellan 800 och 1 300 kronor, och bor du i en större stad så kan du räkna med att det kommer att kosta något mer. Sen spelar det också roll om man väljer att beställa extra tjänster, så som flyttstädning, när det är möjligt.
 
Vad ska jag tänka på när jag letar efter flyttfirmor?
Det allra viktigaste som du kan gör att är att ta in flera offerter från olika flyttfirmor och jämföra vilka tjänster som de kan erbjuda dig samt vilka priser som gäller. Utöver det så det väldigt bra att kolla referenserna för respektive flyttfirma och om firman inte vill lämna referenser så har man redan där ett tydligt tecken på att man troligen bör välja någon annan. Att flyttfirman dessutom har bra och gällande försäkringar är primärt, för skulle något gå fel under flytten så ska flyttfirman kunna ersätta dig för eventuella skador. Det är aldrig ett bra alternativ att anlita svart arbetskraft eftersom det finns mängder med riskfaktorer i ett sådant läge.
 
Vad kan flyttfirman hjälpa mig med?
När det kommer till vad flyttfirmorna kan hjälpa dig med specifikt så skiljer det sig från firma till firma. De har ofta olika tjänster i sitt utbud och i vissa lägen så kanske ett paket av tjänster passar bättre en enbart en av dem. Det som flyttfirmorna kan göra för dig brukar innefatta packning av saker, lastandet, transporterande och uppackningen som sker i den bostad ni flyttat till. Många gånger så erbjuder också dessa flyttfirmor flyttstädning, och det kan vara bra eftersom det då blir enkelt för dem att tajma in det i anslutning till att den gamla bostaden blivit tom. Det är upp till var och en att välja hur mycket hjälp man vill ha, och ju mer hjälp man tar, desto mer tid kommer det att spara för dig. Dock kommer det i sin tur att kosta mer.
 
Vad behöver man tänka på när man anlitar flyttfirmor?
Att kommunikationen fungerar mellan dig som beställare och flyttfirman är absolut viktigt. Skulle inte den vara bra så kan man räkna med att problem kommer att uppstå. Både du som beställare och flyttfirman ska vara helt på det klara med vad det är som gäller, vilka tider som saker ska hända och när det hela ska vara klart. Det bästa man kan göra för att försäkra sig om att det hela går rätt till är att teckna ett avtal med flyttfirman där allt som förväntas hända finns skrivet.
 
Hur lång tid kommer flytten att ta?
Som vi redan har varit inne på så kommer det gå fortare att flytta med hjälp av en flyttfirma än om du skulle göra det helt själv. Det beror helt enkelt på att de har erfarenhet av hur det går till. Tiden som kommer att gå åt för flytten beror också på hur mycket det är man behöver hjälp med, alltså hur mycket man beställer. Sen är en avgörande del också hur stort boendet är. Ju större det är, desto längre tid kommer det att ta. Det är dessutom krångligare att flytta från ett lägenhetshus, så det kommer att göra att tidsåtgången blir större.
 
Vad ska man tänka på inför flytten?
Det är viktigt att ha alla sina affärer i ordning när man flyttar. Man vill såklart att alla de tjänster som finns kopplade till sitt nuvarande boende också ska fungera i det nya man flyttar till, så var ute i god tid och ordna med flytt och/eller uppsägning av abonnemang på exempelvis telefon och internet. Det är dessutom viktigt att anmäla adressändring och eventuell eftersändning. Alla nycklar som finns kopplade till boendet ska givetvis lämnas över. Tänk också över hur du vill ordna med flyttstädning.
 
Ska man tänka på något speciellt när man packar?
De allra flesta har ömtåliga ägodelar, som exempelvis glas och porslin. Dessa behöver man vara extra noga med när man packar. Om det är så att du packar dina lådor själv så kommer inte flyttfirman att ansvara för eventuella skador som uppstår i flytten, så det är något du måste göra noga om du vill spara in pengar på att packa själv. Kartongerna som du flyttar ska inte vara för tunga, dels för att lådan inte ska gå sönder och dels för att den inte ska vara alldeles för svår att lyfta. Kläder och mjukare textiler passar utmärkt att packa i sopsäckar. Märk också dina kartonger så att de kan flyttas in i rätt rum när de kommer fram.
 
Hur fungerar det om man vill flytta själv?
Det är fullt möjligt att göra allt arbete själv, men det man ska vara medveten om är att det kommer att ta tid. Se därför till att du har gott om tid avsatt för att få det gjort. Dessutom kommer du med all säkerhet att behöva flyttbil, så se till att boka detta i god tid innan flyttdagen. Se till att ha bra och många flyttlådor och var beredd på att det kommer att bli mycket tungt bärande. Ta därför gärna hjälp av vänner eller familj så kommer det att gå lättare. Annars ska man vara precis lika noga med formalia, alltså abonnemang mm.

Lämna ett svar